Ondernemingsrecht – Algemene voorwaarden

application-form

Algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden zijn de voorwaarden die bedrijven of organisaties hanteren voor hun dienstverlening. De bedoeling is doorgaans dat de algemene voorwaarden ‘automatisch’ van toepassing zijn. Maar dat gaat ook vaak mis, want er zijn strenge regels voor het van toepassing laten zijn van algemene voorwaarden. Met alleen maar verwijzen naar de voorwaarden of een KVK-registratie kan een ondernemer niet volstaan. Jegens consumenten en voor transacties via internet gelden nog strengere regels.

Beperking van aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste onderdelen van algemene voorwaarden is vaak de beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid. Mits goed omschreven, kan dit inderdaad veel ellende besparen als het fout gaat. Verder zijn veel voorkomende onderwerpen de wijze van betaling, de kosten bij incasso, het uitsluiten van voorwaarden van de ander, garanties en retourzendingen etc.

Welke voorwaarden gelden?

Veel ondernemers vragen zich af wat te doen als ze met andere ondernemers in zee gaan die hun eigen voorwaarden hanteren. En wat te doen als de andere partij een sterke marktpositie heeft en niet snel voorwaarden van een ander zal willen accepteren? In dat geval adviseren wij vaak om een aantal voor het bedrijf belangrijke aspecten te benoemen, en daarover in onderhandeling te gaan. Indien dat goed wordt uitgespeeld, is er vaak wel een tussenweg mogelijk.

Zwarte en grijze lijst

De wet hanteert een zwarte en grijze lijst bij algemene voorwaarden. Punten die op de zwarte lijst staan zijn niet toegestaan en punten die op de grijze lijst staan zijn soms onredelijk bezwarend.

Klik hier voor mijn blogpost over de 5 meest gemaakte fouten in algemene voorwaarden

Maak nu een afspraak

 


020 210 90 09


mail ons

Onze specialisten

Carel Erasmus Evy Panneflek Errol Opering
Sinem Bulut Rein Eilers