Procesrecht – Kosten kort geding

application-form

 

Kosten kort geding

De kosten van een kort geding worden hoofdzakelijk bepaald door de griffierechten en advocaatkosten. Maar het kan ook zijn dat een van de partijen in de kosten van de procedure wordt veroordeeld. In dat geval kunnen ook griffierechten en een deel van de juridische kosten van de wederpartij toegewezen worden. Bij zaken over Intellectuele Eigendom, zoals auteursrecht, handelsnaamrecht, merkenrecht, octrooirecht etc., kan zelfs een aanzienlijk deel van de advocaatkosten van de wederpartij op de eindafrekening komen. Maar omgekeerd kan de eisende partij bij een positief vonnis ook weer een deel van zijn eigen juridische- en advocaatkosten terugkrijgen.

Een kort geding voor de rechtbank zal al snel enkele duizenden euro’s kosten. De griffierechten hangen af van de aard van de eisende partij (natuurlijk persoon of bedrijf, wel of geen toevoeging van de raad voor de Rechtsbijstand), en van de soort vordering. Griffierechten voor een bedrijf met een vordering tot € 100.000,- bedragen doorgaans € 1.892,-. Vorderingen met een onbepaalde waarde, zoals een verbod tot gebruik van een merknaam of een vordering tot afgifte van roerende zaken, bedragen doorgaans € 608,-.

Kosten advocaten

Voor advocaten gaat het meeste werk zitten in het opstellen van de dagvaarding inclusief de producties, de voorbereiding voor de zitting en de zitting zelf. Een eenvoudig kort geding zal 10 tot 15 uur vergen. Bij een uurtarief van bijvoorbeeld € 200,-, komt dat uit op € 2.000,- tot € 3.000,-. Als de zaak gecompliceerder is, bijvoorbeeld met meerdere gedaagden, uitgebreide correspondentie voorafgaand en na de zitting, of een zaak met veel juridische complicaties, dan kan de totale tijd oplopen. Een kort geding waar advocaten 40 tot 50 uur voor moet declareren is niet ongebruikelijk.

Een goede indicatie voor de kosten biedt de regeling Indicatietarieven in IE-zaken (Intellectuele Eigendom):

Categorie I: Kort geding

a. zeer eenvoudig, niet bewerkelijk: liquidatietarief

b. eenvoudig: maximaal € 6.000,-

c. normaal: maximaal € 15.000,-

d. complex: maximaal € 25.000,-

 

Categorie II: Bodemzaken

a. zeer eenvoudig: niet berwerkelijk: liquidatietarief

b. eenvoudig: maximaal € 8.000,-

c. normaal: maximaal € 17.500,- (t/m CNA of re- en dupliek) of maximaal € 20.000,- na aanvullende akte-/conclusiewisseling of pleidooi

d. complex: maximaal € 35.000,- tot € 40.000,-

 

Wilt u vooraf weten wat de kosten kunnen zijn? Bel ons, we bespreken graag uw situatie.

 

Maak nu een afspraak


020 210 90 09


mail ons

Onze specialisten

Carel Erasmus Evy Panneflek Errol Opering
Sinem Bulut Rein Eilers